nedelja, 8. oktober 2017

Vreme je pogosto ključni dejavnik za izlet na Pohorje

Pohorsko vreme ima številne podnebne značilnosti, katere cenijo pohodniki, kolesarji, smučarji ter drugi ljubitelji aktivnega življenjskega sloga.

 Vreme na območju predalpskega hribovja Pohorje že stoletja oblikuje kulturne in naravne znamenitosti območja. Pomanjkanje vodnih virov na nekaterih območjih je narava nadomestila s silno zanimivimi alternativami. Vodni vir si največkrat predstavljamo, kot izvir potoka, reke ali drugega vodotoka. Kjer ni vodnih izvirov obstaja alternativa pridobivanja vodnih virov iz deževnice, voda se v zbiralnikih zbira preko posebne vegetacije ter tal. Deževno vreme na območju predalpskega hribovja Pohorje je najbolj izrazito poleti, sledjo jesen z nekaj zaostanka pomlad, z najmanj padavin pa je pozimi. ,

Kljub malo padavinam v zimskem času, zimsko vreme s snegom nikoli ne razočara Pohorje ter smučarje, pohodnike in druge zimske obiskovalce tega območja. Snežna odeja prekriva območja od štiri do pet mesecev, smučišča imajo urejeno tudi umetno zasneževanje. Za vsak slučaj, če snežna pošiljka zamuja. Snežno vreme najprej pobeli Pohorje v najvišjih predelih, v dolinah in nižinah pa v povprečju dva meseca kasneje. Vreme na območju kotanj in najvišjih vrhovih predgorja omogoča, da ima Pohorje sneg vse do maja. Smučarske naprave obratujejo različno dolgo, sezone s sto dvajset in več smučarskimi dnevi niso redkost. Nič manj prijetno ni na planotah poleti, ko se temperature vrtijo okrog dvajset stopinj Celzija. Ali z drugo besedo, približno deset stopinj nižje temperature kot v dolini. Zato je poletno vreme s temperaturami, svežim zrakom in drugimi značilnostmi, pogost razlog za izlet na Pohorje. Izbira območja je odvisna od več dejavnikov, pomembna sta predvsem oddaljenost in dostopnost. Domačinom so najbolj pri roki bližnja območja, na katera se odpravijo peš ali z različnimi prevoznimi sredstvi. Za obiskovalce iz bolj oddaljenih krajev je pomemben dejavnik dostopnost, lažje kot je območje doseči, bolj je primerno za obisk. Pohorsko vreme pogosto določa kraj, čas in druge lastnosti izleta ali druge aktivnosti na prostem.

Ni komentarjev:

Objavite komentar