ponedeljek, 13. november 2017

Pohodništvo v Sloveniji: dostopne in raznolike pohodniške poti

Pohodništvo je prijetna rekreacijska aktivnost v vseh letnih časih. V Sloveniji je možnosti za kvalitetno, pestro in dostopno pohodništvo veliko. Kvalitetno pohodništvo je v Sloveniji mogoče zaradi možnosti izbire zelo raznolikih poti, pokrajin, zahtevnosti in drugih značilnosti. Pestrost pohodništvu dajejo različne naravne in kulturne znamenitosti ob poteh. Dostopno pa je pohodništvo, ker ga v veliko primerih lahko začnemo že na domačem pragu.

Pohodništvo v Sloveniji

Vsa večja slovenska mesta imajo kljub obilici betona in asfalta dovolj možnosti za pohodništvo. Toliko več možnosti, pa je na podeželju ter v vsakem koncu države v izobilju v različnih oblikah. Na severu in zahodu države imamo Julijce, Karavanke ter Kamniško Savinjske Alpe, v njihovi bližini pa tudi številna predgorja. Najvišja možna točka za pohodništvo je vrh Triglava, ki se nahaja na meji med Primorsko in Gorenjsko. Najnižje točke se najdejo ob obali, posebnost pa so področja depresije. To so nekatera območja z nadmorsko višino pod nič metrov.

V celotnih drugih krajih je možnosti za pohodništvo še bistveno več. Lahko pa tudi prepešačimo celotno deželo ali prepešačimo večje razdalje. To so bodisi označene ali neoznačene daljše poti.
Med najbolj znane označene pohodne poti sodi slovenska planinska transverzala, najde pa se tudi cel niz manj znanih daljših poti.
Možno pa si je izbrati čisto svojo daljšo pot, ki lahko traja dan za dnem neprekinjeno ali jo opravimo v etapah z poljubnimi časovnimi zamiki.


pohodništvo v Sloveniji
Primerna pohodna obutev je ključna za prijeten pohod

Veliko možnosti za ustvarjanje svoje daljše poti imamo povsod tam, kjer so urejene tako poti, kot prenočišča in druge pritikline. Na območju Julijcev so tak primer stare vojaške poti, ki so povezovale zelo oddaljene kraje ter so vodile po zelo velikem območju. Pri vseh samoorganizacijah je potrebno paziti na lastno varnost, kar predvsem pomeni ne pretiravati in prilagoditi pešpot svojim sposobnostim ter za pohod obuti primerno pohodniško obutev.

Poti nas bodo vedno čakale, vsako hitenje z osvajanjem čim večjega števila kilometrov je odveč. Pohodništvo mora biti predvsem velik užitek.

Ni komentarjev:

Objavite komentar